Burun Eğriliği Ameliyatı

Septum deviasyonu nedir ve neden oluşur?

Burun tıkanıklığının en sık sebeplerinden biri burnu ikiye ayıran duvarın eğrilikleri yani septum deviasyonudur.

Septum kıkırdak ve kemikten oluşur. İnsanların çoğunda septum tam olarak orta hatta değildir ve burun tıkanıklığı oluşturmayan eğrilikler muayenede görülebilir. Septum deviasyonu yapısal olabilir veya bebeklikten itibaren yaşanan düşme, çarpma ve darbelerden sonra oluşabilir.

Septum deviasyonunun belirtileri nelerdir?

Septum deviasyonunun en sık görülen belirtisi burun tıkanıklığıdır. Burun kuruması, burun kanamaları, tedaviye cevap vermeyen ve uzun süren üst solunum yolu enfeksiyonları, baş ağrısı ve yüz ağrısı, ses kalitesinde bozulma, horlama ve bazı hastalarda dolaylı olarak orta kulak hastalıklarına sebep olabilir.

Septum deviasyonunun tanısı nasıl konmaktadır?

Septum deviasyonunun tanısı burun içinin Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından ayrıntılı olarak kamera ile muayenesi sırasında konulur. Bu sırada burun etleri de (konkalar) değerlendirilir. Septum ve konka hastalıkları için film çektirmeye gerek yoktur. Hastalarda septum deviasyonunu ile birlikte müzminleşmiş sinüzit varsa sinüs tomografisi, alerjik rinit ön tanısı varsa da laboratuvar incelemeleri yapılabilir.

Septum Deviasyonu Ameliyatı
Septum Deviasyonu

Septum deviasyonu hangi durumlarda ameliyat ile tedavi edilir?

Şiddetli burun tıkanıklığı gibi şikâyetlere yol açan septum deviasyonunun tedavisi ameliyattır. Septum deviasyonunun derecesi hafif olsa bile hastalarda şikâyet oluşturuyorsa ameliyat uygulanır. Ameliyat tedavisinde ‘SMR (Submukozal rezeksiyon) veya septoplasti’ denilen yöntem tercih edilir.

Septum deviasyonu ameliyatı kış aylarında mı yapılmalıdır?

Hastalar genellikle ameliyatın kış aylarında yapılabileceğini düşünmektedir ancak ameliyat yılın her döneminde yapılabilir.

Septum deviasyonu ameliyatı genel anestezi altında mı yapılır?

Septum deviasyonu ameliyatlarında hasta ve cerrahın konforu açısından genel anestezi tercih edilmektedir. Burun eti (konka) ameliyatları, sinüzit ameliyatları ve estetik ameliyatı, septum deviasyonu ameliyatı ile aynı seansta yapılabilir. Septum deviasyonu ameliyatlarında burnun desteği korunarak ve dış şeklinde değişikliğe gidilmeden burun içerisindeki kıkırdak-kemik eğriliği kapalı teknikle düzeltilir.

Septum deviasyonu ameliyatı sonrası tampon konulur mu?

Ameliyat bitiminde genellikle klasik tampon koyulmaz. Bazı hastalarda ise nadiren ve gereklilik halinde silikon plaklar kullanılır. Bu plaklar ameliyatın hemen sonrasında burundan nefes almayı engellemediği gibi, bir gün sonra çıkarılırken yapışmadıklarından ağrı ve kanamaya yol açmazlar. Septum deviasyonu ameliyatı olan hastalar normal koşullarda bir gece hastanede gözlem altında tutulur.

Septum deviasyonu ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Ameliyat sonrası burun içi serum ya da spreylerle yıkanarak açık tutulmaya çalışılır. Burun içinde oluşabilecek kabukların azaltılması için nemlendirici damlalar kullanılabilir.

Septum deviasyonu ameliyatı sonrası göz çevresinde şişlik ve morluk olmaz, kanama ise son derece nadir görülür ve tedavi edilebilir bir komplikasyondur.

Hasta, 3-4 hafta boyunca haftada bir kez görülerek burun temizliği yapılır. Hastalar taburcu olduktan hemen sonra işlerine başlayabilir.

Ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilecek durumlar, oluşabilecek komplikasyonlar ve olası riskler hakkında daha detaylı bilgilendirme yapılacaktır.